U hebt meer last van de klimaatopwarming dan u denkt
De globale temperatuurtoename van 2 graden, het smelten van de ijskappen, de stijging van het zeeniveau … Het lijkt een ver-van-ons-bed-show. Te vaak zien we de klimaatverandering als een abstract probleem dat geen invloed heeft op ons dagelijks leven. We zijn blind voor de gevolgen voor onze gezondheid, economie en vrije tijd. In dit artikel tonen we aan dat de opwarming van de aarde wel degelijk onze dagelijkse levenskwaliteit schaadt. We lichten ook toe hoe Santander Consumer Bank haar steentje bijdraagt om de klimaatopwarming tegen te gaan.
Dagelijkse gevolgen van de klimaatopwarming
We zijn ons niet altijd bewust van de gevolgen van de klimaatopwarming. Of we negeren ze liever. In onze door airconditioning gekoelde woonkamer zien we op tv hoe broeikasgassen het aantal hittegolven doen toenemen. Die hittegolven maken niet alleen bepaalde jobs ondraaglijk, maar zorgen ook voor hevigere droogtes, regenval en branden, ook in het Westen.
Zonder het te beseffen, dragen we in ons dagelijks leven direct en indirect de gevolgen van de klimaatverandering. Ons leven wordt een pak lastiger en bepaalde activiteiten zijn niet meer zo evident als vroeger. Global Citizen, een wereldwijde burgerbeweging die opkomt voor de planeet en strijdt tegen armoede, geeft enkele voorbeelden.
-
Slechte nachtrust
Uit cijfers van 2019 blijkt dat zo’n 62% van de wereldbevolking niet goed slaapt. De cijfers dateren van voor het uitbreken van covid-19. We kunnen deze trend dus niet toeschrijven aan de pandemie. Maar wat is dan wel de oorzaak? Vooral de temperatuurstijging. In de warmste maanden zijn er steeds meer nachten waarin we moeilijker slaap kunnen vatten door de hitte. Daarnaast zijn er ook indirecte oorzaken. Denk maar aan de angst voor branden, orkanen en andere natuurrampen. Met de toename van het aantal natuurrampen, zal ook het aantal slechte slapers toenemen.
-
Allergieën
Er duiken steeds heftigere allergieën op, ook op momenten van het jaar waarop ze vroeger niet opdoken. De toename van het aantal warme dagen en de vroege komst van de warme seizoenen, de luchtvervuiling en het fijn stof vormen samen een cocktail die de symptomen van allergiepatiënten enkel verergeren. Ook mensen die vroeger allergievrij waren, krijgen steeds vaker last.
-
Woningprijzen
Als we huren of bouwen, voelen we de klimaatopwarming rechtstreeks in onze portemonnee. De bouwsector moet steeds meer rekening houden met natuurrampen en de kosten voor bouwmaterialen en woonverzekeringen swingen de pan uit.
-
Voedselschaarste en -prijzen
Supermarkten zijn al jaren plaatsen van overvloed. Ongeacht het groeiseizoen wordt er voedsel verkocht van over de hele wereld. Nu de klimaatopwarming de wereldwijde voedselproductie verstoort, kan daar snel verandering in komen. Het zal steeds moeilijker worden om basisgewassen zoals rijst en tarweproducten te kopen. Ook fruit zoals perziken of kersen en zeevruchten zoals sint-jakobsschelpen zullen echte luxeproducten worden.
-
Natuur en groen
Door het gebrek aan neerslag, de hoge temperaturen en de woestijnvorming regent het minder. Daardoor daalt het rivierpeil en drogen meren, vijvers en putten op. De gevolgen voor de natuur zijn duidelijk, maar ook wij zullen de gevolgen voelen. We zullen in de zomer minder plaatsen hebben om te schuilen voor de hitte, af te koelen en van de natuur te genieten.
-
Files
Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer files te verduren. Hoezo? Grillige weerpatronen zetten materialen en de transportinfrastructuur onder druk. Een kapotte weg, brug of tunnel repareren kost heel wat tijd. En de niet bereikbare routes maken in tussentijd de verkeersproblemen erger.
Santander vecht tegen klimaatverandering
De strijd tegen de klimaatverandering is ieders verantwoordelijkheid. Om vooruitgang te boeken, is het belangrijk om zowel thuis als op het werk met kleine stapjes te beginnen.
Santander wil tegen 2050 volledig CO2-neutraal zijn en maakte daarom verschillende afspraken met betrekking tot haar dagelijkse activiteiten. Zo wil de bank in alle landen waarin ze actief is tegen 2025 enkel nog hernieuwbare energie gebruiken. Ook het eenmalig gebruik van plastic in vestigingen en kantoren wordt aan banden gelegd.
Dat soort beslissingen kunnen door iedereen en elk bedrijf genomen worden. Hoe groter bedrijven worden, zoals het geval is bij Santander, hoe groter hun ambities en acties voor de strijd tegen de klimaatverandering. Sinds 2020 is de bank binnen haar eigen business koolstofneutraal. Haar uitstoot compenseert Santander via vijf gecertificeerde projecten die voldoen aan internationale standaarden (o.a. de Gold Standard, de Verified Carbon Standard (VCS) en het Clean Development Mechanism (CDM) van het Kyoto-protocol).
Daarnaast belooft Santander om al haar klanten te ondersteunen bij de vermindering van hun CO2-uitstoot. Dat doet de bank door te investeren in een groene samenleving en een reeks duurzame producten aan te bieden.
Meer weten over de duurzame initiatieven van Santander? In deze blog vertelt Ana Botín, Executive Chairman bij Santander Group, hoe we de link tussen economische groei en schadelijke koolstofuitstoot kunnen doorbreken.