Hoe spaar ik voor mijn kinderen en kleinkinderen?
Ouders en grootouders willen hun (klein-)kinderen zo veel mogelijk helpen, ook op financieel vlak. Als u nu al met sparen start, dan kunt u uw oogappels over enkele jaren een mooi bedrag schenken. Maar hoe spaart u best voor uw kinderen of kleinkinderen?
Spaarrekeningen, beleggingsplannen, kinderrekeningen… Als spaarder ziet u soms door het bos de bomen niet meer. We lijsten de verschillende mogelijkheden op.
Een spaarrekening voor uw kind of kleinkind
De meest voor de hand liggende optie als u aan sparen denkt, is de klassieke spaarrekening. Als spaarder kunt u kiezen tussen een gereglementeerde of een niet-gereglementeerde spaarrekening.
Bij een gereglementeerde spaarrekening ontvangt u een basisrente en een getrouwheidspremie, en wordt de interest gedeeltelijk vrijgesteld van belastingen.
Bij niet-gereglementeerde spaarrekeningen ontvangt u vaak enkel een basisrente en betaalt u belastingen op uw volledige interest. Vergelijk dus de verschillende spaarrekeningen op de markt en denk ook na hoelang u het geld op de rekening wilt laten staan.
Bekijk zeker de specifieke geboorte- of jongerenspaarrekeningen: bij bepaalde banken krijgt u op dergelijke rekeningen hogere rentes. Hou er wel rekening mee dat enkel de ouders of de wettelijke voogd een rekening op naam van het kind kunnen openen.
Sparen met een spaarplan
Een spaarplan is perfect voor wie op regelmatige tijdstippen wil sparen voor de kinderen of kleinkinderen. Spaarplannen zijn interessant voor wie maandelijks met een doorlopende opdracht een bedrag op de rekening stort. Lees wel goed de kleine lettertjes: bij spaarplannen staat er een limiet op de bedragen die u maandelijks mag storten.
Beleggingsplannen voor uw (klein-)kinderen
Een beleggingsplan is een alternatief voor de klassieke spaarrekening. Er zijn verschillende beleggingsplannen voor jongeren op de markt, deze starten vaak al vanaf een maandelijkse bijdrage van € 25. Hoe jonger u start met sparen voor uw kind of kleinkind, hoe steviger het kapitaal kan aangroeien. Hou er wel rekening mee dat beleggen altijd een risico inhoudt.
Hoe jonger u start met sparen voor uw kind of kleinkind, hoe steviger het kapitaal kan aangroeien.
Voorhuwelijkssparen voor uw kind of kleinkind
Naast banken zijn er ook enkele ziekenfondsen waar u als spaarder terecht kunt. Door te starten met voorhuwelijkssparen als uw kind of kleinkind 14 jaar is, kunt u rekenen op een mooie rente op het moment dat uw kind of kleinkind trouwt of wettelijk gaat samenwonen, of wanneer hij 30 jaar wordt. Het nadeel van deze formule is dat u jaarlijks maar een klein bedrag mag sparen (ongeveer 50 euro per jaar). Bovendien beslissen steeds meer ziekenfondsen om deze optie te laten uitdoven.
Sparen via tak 21-verzekeringen
Ook verzekeraars bieden spaarformules aan. Voor wie wil sparen voor zijn kinderen of kleinkinderen is een tak 21-verzekering de meest interessante. Bij een dergelijke verzekering krijgt u een gegarandeerde basisrente én kunt u eventueel ook nog een winstdeelneming ontvangen, als de financiële resultaten van de verzekeraar dat toelaten. Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden ook formules voor jongeren aan.
Sparen voor uw (klein-)kinderen? Met de hulp van Santander Consumer Bank!
Er zijn vandaag veel mogelijkheden om te sparen voor uw kinderen en kleinkinderen. Welke optie brengt het meeste op en wat is de veiligste manier? Santander Consumer Bank vat het allemaal samen in één handig boekje.