Afbeelding
 De quel montant d’épargne devriez-vous disposer ?

Hoeveel spaargeld moet u hebben?

Santander Consumer Bank
25/03/2024
3 minuten

Sparen is slim. Het is niet alleen een veilige manier om uw kapitaal op te bouwen, het geeft ook gemoedsrust. Want wie spaart, bouwt een buffer op voor onverwachte kosten en plotse opportuniteiten. Maar wanneer hebt u een veilige spaarbuffer? En hoe bereikt u het snelst uw spaardoel?

Belgen zien sparen als een essentieel onderdeel van een goed georganiseerd huishouden. Dat blijkt uit de Spaarbarometer 2024, een jaarlijks onafhankelijk onderzoek naar het spaar- en investeringsgedrag van de Belg. Volgens 60% van de respondenten – 10% meer dan in 2023 – geeft sparen een gevoel van veiligheid. Belgen sparen vooral om voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven en zien het als een middel om belangrijke langetermijndoelen te bereiken. 20% vindt sparen zelfs trendy, een toename met 6% ten opzichte van 2023.

Hoeveel spaargeld hebt u nodig?

Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Het bedrag dat u het best op uw spaarrekening laat staan, hangt af van uw concrete situatie. Tweeverdieners zonder kinderen hebben een kleinere spaarbuffer nodig dan een alleenstaande ouder. In ieder geval legt u best een reserve aan die op uw specifieke situatie of die van uw gezin afgestemd is.

Wanneer hebt u een veilige spaarbuffer?

Financiële experts hanteren de volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon. Als u netto bijvoorbeeld 2.300 euro per maand verdient, bedraagt een gezonde reserve 6.900 tot 13.800 euro. Uiteraard biedt een hoger bedrag extra comfort, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Wilt u sparen makkelijker maken? Spaar dan voor een concreet spaardoel, op basis van een spaarplan.

Hoe bereikt u uw spaardoel het snelst?

Hoe bereikt u uw spaardoel het snelst? Of u nu een veilige spaarbuffer wilt opbouwen of voor iets concreet spaart, het is belangrijk om uw spaargedrag af te stemmen op uw profiel en uw spaardoel. Deze drie tips helpen u daarbij.

1. Bereken hoeveel of hoelang u moet sparen

U weet hoeveel u bijeen wilt sparen? Dan kunt u berekenen hoeveel u maandelijks opzij moet zetten of hoeveel maanden u moet sparen om uw spaardoel te bereiken. De spaarcalculator van Wikifin kan u een goede inschatting geven.

2. Kies de juiste spaaroplossing

Ga op zoek naar de spaarrekening met de beste voorwaarden. Het loont om rentes te vergelijken en van bank te veranderen. Met onze Spaarvergelijker ziet u hoeveel de spaarrekeningen van verschillende banken opbrengen.

3. Optimaliseer uw spaargedrag

Hou uw inkomsten en uitgaven gedetailleerd bij met een app als Home Budget. Wilt u graag meer sparen, dan ziet u meteen op welke uitgavenposten u kunt besparen.

Spaar wijzer dankzij onze Spaarwijzer

Santander Consumer Bank heeft spaaroplossingen voor elk profiel. Bent u benieuwd welke spaarrekening het best bij u past? Wilt u weten of een termijnrekening geschikter is? Dankzij onze Spaarwijzer komt u dit in enkele vragen te weten.
Naar de Spaarwijzer