Spaart u nog in tijden van crisis?
De coronacrisis heeft een grote impact op ons spaargedrag. De ene spaart meer, nu reizen en uitstapjes in het water zijn gevallen. De andere ziet zijn inkomen aangetast en kan de eindjes moeilijker aan elkaar knopen. En dan komt het spaarpotje onder druk te staan. Santander Consumer Bank deed navraag naar het spaargedrag van Belgen. Sparen in tijden van crisis? Drie redenen om het toch te proberen.
1. Financieel onzekere tijden
Hoelang zitten we met zijn allen nog in deze bijzondere situatie? Wanneer komt er een vaccin? Dreigt er opnieuw een lockdown? Het zijn angstige en onzekere tijden. Niet in het minst op financieel vlak. Santander Consumer Bank deed in juli – in volle coronatijd dus – navraag naar het spaargedrag van Belgische mannen en vrouwen tussen 18 en 70 jaar.
Ongeveer de helft van de respondenten gaf een verslechtering van de financiële situatie aan met de coronacrisis als oorzaak. 13 procent is ernstig getroffen. In het algemeen bestempelden 4 op de 10 deelnemers hun spaargedrag als ‘onvoldoende’. Van dat aantal gaf 3 op de 4 ‘een gebrek aan financiële mogelijkheden’ op als oorzaak. Slechts 13 procent van de ondervraagden gaf aan de komende twaalf maanden ‘zeker’ geld op een spaarrekening te plaatsen. Bijna de helft had het over ‘wellicht niet’ of ‘zeker niet’.
Een reserve opbouwen blijkt dus niet evident in crisistijd. Maar vergeet niet dat u al vanaf heel kleine bedragen kunt sparen. Ook voor wie meer mogelijkheden heeft, blijft sparen in deze tijden zeker een goed idee. Centen die op een spaarboekje staan, kunt u in nood meteen aanspreken.
2. Veilige thuishaven
In het onderzoek van Santander Consumer Bank gaf 86 procent van de deelnemers aan een spaarboekje te bezitten. 4 op de 10 ondervraagden heeft een spaarrekening bij verschillende banken. De veiligheid van het spaarboekje is voor de Belg een belangrijke troef.
Zo’n 44 procent van het totale vermogen van de respondenten staat op spaarboekjes. Dat percentage daalt naarmate de leeftijd toeneemt. De reden? Oudere mensen investeren vaker. Jongere mensen parkeren hun centen om ze sneller te kunnen aanspreken. Zij sparen voor een concreet spaardoel, zoals een eerste woning, reizen of festivals. De helft van de ondervraagden spaart om een financiële reserve aan te leggen. Een derde spaart met het oog op het pensioen.
Opvallend: de helft van de deelnemers gaf aan door corona niet te beleggen in aandelen en is dus extra voorzichtig geworden. Het spaarboekje is dan ook een veilige thuishaven voor uw spaargeld. Veiliger dan bijvoorbeeld aandelen, waar altijd een zeker risico aan vasthangt.
3. Minimale rente
De spaarrentes bevinden zich sinds de economische crisis van 2008 op een historisch dieptepunt. Toch is het nog altijd verstandiger om uw centen iets te laten opbrengen als u niet kunt of durft te investeren. Uw geld op een betaalrekening parkeren, levert u tenslotte helemaal niets op. Gereglementeerde spaarboekjes staan garant voor een minimale rente van 0,11 procent.
Bovendien laten niet alle banken hun spaarrentes zakken tot het wettelijke minimum. Santander Consumer Bank biedt spaarrekeningen aan waarop uw spaargeld wel rendeert. Informeer u dus voldoende en vergelijk regelmatig de verschillende spaarrekeningen.
Met behulp van onze online spaarvergelijker vergelijkt u snel en gemakkelijk elke Belgische spaarrekening. De spaarrentes worden dagelijks geactualiseerd. Zo bent u zeker van de correcte informatie en behoudt u een goed inzicht in uw financiële situatie. Ook met een bescheiden inkomen is sparen zinvol.