Afbeelding
Meisje met spaarpot

Sparen als een pro: welke spaartips werken echt?

Santander Consumer Bank
07/08/2020
3 minuten

Over sparen op een spaarrekening heeft iedereen wel een mening. De ene doet het zus, de andere verkiest zo. Maar hoe zit het nu echt? In deze blog houden we vier vaak gehoorde meningen tegen het licht. Welke stellingen kloppen, en welke meningen kan u best negeren?

Stelling 1: Spaarrekeningen vergelijken is zinvol, zelfs in tijden van lage rente

Klopt. De rente op spaarrekeningen staat weliswaar historisch laag, toch loont het de moeite om spaarrekeningen te vergelijken. De verschillen in de rentevoeten zijn namelijk best groot. De wettelijke minimumrente bedraagt in ons land 0,11 procent, en dat is ook het tarief dat veel banken u bieden. Maar door goed te vergelijken zal u zien dat sommige banken rentes tot 0,5 procent bieden.

Op het eerste zicht lijkt het verschil tussen de rentevoeten futiel. Niets is echter minder waar. Vooral op lange termijn zorgt een iets hogere rente al voor een groot verschil in opbrengst. Dat komt door de samengestelde interest. Dat is de interest die u ontvangt op eerder ontvangen interesten, op voorwaarde natuurlijk dat die op uw spaarboekje blijven staan.

Stel dat u 10.000 euro op een spaarboekje plaatst. Op een spaarrekening met een rente van 0,5 procent hebt u na één jaar 39 euro meer gespaard dan op een spaarrekening die het wettelijke minimum biedt. Na 5 jaar loopt het verschil op tot bijna 200 euro. Hoe langer u spaart, hoe groter dit verschil zal zijn.

Stelling 2: Door de lage rente op spaarrekeningen kan ik mijn geld even goed op een zichtrekening laten staan

Klopt niet. Veel Belgen laten hun geld staan op een zichtrekening die helemaal geen rente biedt. Dat is alleen nuttig voor geld dat u onmiddellijk nodig hebt. Geld dat u een jaar kan missen, plaatst u beter op een spaarrekening. Op geld dat minstens 12 maanden op een spaarrekening blijft staan, krijgt u namelijk een getrouwheidspremie. Net als de rente verschilt de getrouwheidspremie van bank tot bank. Zoeken naar een spaarrekening die een hogere getrouwheidspremie biedt, is dus ook zeker de moeite waard.

Geld dat u een jaar kan missen, plaatst u beter op een spaarrekening.

Stelling 3: Een spaarrekening openen bij een andere bank vraagt veel tijd

Klopt niet. Veel spaarders blijven hun bank trouw, ook als ze maar de wettelijke minimumrente ontvangen op hun spaarrekening. Meestal doen ze dit uit gemakzucht of uit vrees dat ze in een administratieve mallemolen zullen belanden. Die vrees is onterecht. Via het internet kan u immers heel makkelijk een spaarrekening bij een andere bank openen.

Stelling 4: Een buitenlandse bank is even veilig als een Belgische bank

Klopt soms wel en soms niet. Ziet u een interessante spaarrekening bij een buitenlandse bank, dan kan u een paar dingen controleren. Zo kan u bijvoorbeeld nagaan of het over een stabiele en betrouwbare financiële instelling gaat. Interessant om weten is dat de grootste en belangrijkste banken in de Europese Unie onder toezicht staan van de Europese Centrale Bank. De veiligheid van die grote banken wordt dus overal op eenzelfde manier in de gaten gehouden. Ook niet oninteressant: een bank die deel uitmaakt van een grote internationale financiële groep, kan beter bestand zijn tegen problemen, aangezien de risico’s meer gespreid kunnen worden.

Wat u ook kan controleren is of de bank uit een land komt waar een gelijkaardige bescherming voor de spaarder geldt als in België. Zo kan u bijvoorbeeld controleren of de bank een licentie heeft uit een Europees land. Dat betekent immers dat die bank onder een gelijkaardige garantieregeling valt als in België. Met die garantieregeling belooft de overheid dat een spaarder zijn geld terugkrijgt tot 100.000 euro indien de bank in kwestie failliet gaat. Bij een bank uit een ander land met eenzelfde garantieregeling is uw geld dus net zo veilig als bij een Belgische bank.

Klaar om aan de slag te gaan met uw spaargeld? Start dan met het vergelijken van de verschillende rentevoeten.

Aan de slag met onze spaarsimulator