Afbeelding
ouder-koppel-aan-een-laptop

De termijnrekening: vaste waarde in uw spaarplan

Santander Consumer Bank
28/08/2024
2 minuten

In de zomer van 2023 tekenden maar liefst 630.000 Belgen in op de staatsbon die de Belgische regering lanceerde, goed voor een astronomische 21,9 miljard euro. Dat bedrag komt binnenkort vrij. Daarom gaan spaarders op zoek naar een veilige en rendabele manier om hun kapitaal te herbeleggen. De termijnrekening zorgt daarbij voor de combinatie van rendement en beperkt risico.

In een snel veranderende wereld geven spaarders er de voorkeur aan hun kapitaal te spreiden over verschillende financiële producten en oplossingen. Dat doen ze straks ook met het kapitaal dat vrijkomt uit de Belgische staatsbon van 2023. Termijnrekeningen zijn in die mix van producten, dankzij hun stabiele rendement en betrouwbaarheid, uitgegroeid tot een vaste waarde.

Wat is een termijnrekening?

Een termijnrekening zet uw spaargeld vast voor een vooraf bepaalde periode, zoals één of twee jaar. In ruil hiervoor ontvangt u een vaste rente die doorgaans hoger is dan die van een spaarrekening. De rente wordt bij de start van de termijnrekening bepaald en blijft constant tot de einddatum. Na afloop van de looptijd krijgt u zowel het ingelegde bedrag als de opgebouwde rente terug.

Termijnrekening versus staatsbon

Hoewel zowel termijnrekeningen als staatsbons bedoeld zijn om geld vast te zetten tegen een vaste rente, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Een termijnrekening is een aantrekkelijke keuze voor spaargeld dat u gedurende een bepaalde periode kunt missen. Een van de grootste voordelen van een termijnrekening is de flexibiliteit in looptijden: u kunt kiezen uit verschillende periodes, wat betekent dat u kunt inspelen op zowel korte- als langetermijnbehoeften.

Een staatsbon daarentegen is een lening aan de overheid voor een vooraf bepaalde periode. Hier heeft u minder flexibiliteit in de keuze van de looptijd, omdat de overheid slechts enkele specifieke termijnen aanbiedt. De rente op staatsbons kan in sommige gevallen lager zijn dan die van een termijnrekening. Staatbons zijn wel uiterst veilig, omdat de overheid zich er garant voor stelt.

Meer weten over de juist spaarformule na de staatsbon? Lees het in dit blog artikel.

Termijnrekening versus spaarrekening

Omdat het geld op een termijnrekening voor een vooraf bepaalde periode vaststaat, is het verstandig om die rekening te combineren met een spaarrekening. Via de spaarrekening behoudt u directe toegang tot uw geld. Beschouw het als uw ‘noodfonds’, dat u wilt gebruiken voor onverwachte uitgaven. Met een spaarrekening kan dat op ieder moment.

Als u toch een termijnrekening vroegtijdig wilt beëindigen vanwege een onvoorziene situatie, is het belangrijk om uw bank te raadplegen. De bank zal beoordelen of een vervroegde aflossing mogelijk is. Hou er rekening mee dat hier kosten aan verbonden kunnen zijn.

Spaarplannen? Kies dan voor een online spaarrekening van Santander Consumer Bank en word een superspaarder.

Meer weten?

Interesse in een termijnrekening? Lees alle details in onze informatiefiche Meer info vindt u op onze website.