Sparen op een termijnrekening: wat moet u weten?
In de zomer van 2023 tekenden maar liefst 630.000 Belgen in op de staatsbon die de Belgische regering lanceerde, goed voor een astronomisch bedrag van 21,9 miljard euro. Dit bewijst dat de modale spaarder op zoek is naar een veilige én rendabele beleggingsinvestering, aangezien aandelen, beleggingsfondsen of andere financiële beleggingsproducten niet altijd zonder risico zijn.
Naast de staatsbon is er echter nóg een financieel product dat rendement en veiligheid combineert: de termijnrekening. Termijnrekeningen blijven een populaire keuze bij mensen die op zoek zijn naar een veilige manier om hun geld te laten groeien bij een bank. Wat moet u weten als u een dergelijke rekening wil openen?
Wat is een termijnrekening?
Op een termijnrekening wordt uw spaargeld gedurende een vooraf bepaalde termijn geblokkeerd, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. De rentevoet die bij de opening van een termijnrekening geldt, blijft constant tot de vervaldag. Na het verstrijken van de termijn kunt u het oorspronkelijke bedrag en de interest die u verworven hebt, terug opnemen.
Goed om weten is dat de intrest meestal afhangt van de looptijd van de rekening: hoe langer de looptijd, des te hoger de intrest die u opstrijkt.
Het intekenbedrag
Het intekenbedrag is het geld dat u op uw termijnrekening stort. Dit kan variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro's of meer, afhankelijk van uw financiële doelen en mogelijkheden. Bij een termijnrekening wordt vaak een minimaal intekenbedrag vastgelegd. Bij Santander Consumer Bank bedraagt dit 1.000 euro en kan u maar één betaling per termijnrekening uitvoeren.
De looptijd
De looptijd van een termijnrekening is de periode waarin uw geld vaststaat en rente opbrengt. Looptijden variëren doorgaans van enkele maanden tot meerdere jaren. De keuze van de looptijd hangt af van uw financiële doelen en de mogelijkheid om uw spaargeld gedurende een periode vast te zetten.
De rentevoet
De rentevoet is het percentage waarmee uw geld groeit gedurende de looptijd van de termijnrekening. Het wordt meestal uitgedrukt als een jaarlijks percentage. Hoe hoger de rentevoet, des te meer rente u verdient op uw intekenbedrag.
De bruto- en netto-opbrengst
Na het verstrijken van de looptijd ontvangt u de rente op het bedrag dat u op de spaarrekening zette. Hou er rekening mee dat deze rente in België onderworpen is aan een roerende voorheffing van 30%.
In bovenstaande voorbeeld bedraagt de bruto-opbrengst dus 200 euro per jaar, terwijl de netto-opbrengst (na aftrek van de roerende voorheffing) 140 euro per jaar bedraagt (70% van 200 euro).
Een termijnrekening vervroegd afsluiten: kan dat?
Stel dat u tijdens de looptijd van uw termijnrekening het ingelegde bedrag wil opnemen en uw rekening dus vervroegd (gedeeltelijk of volledig) wil afsluiten. Dat kan enkel in uitzonderlijke omstandigheden en wordt door de bank zelf beslist. Aan de vervroegde stopzetting zijn ook kosten verbonden. Die worden door de bank bepaald op basis van enkele specifieke factoren, zoals de resterende looptijd en de marktomstandigheden. Ook een minimumboete van 2% op de resterende looptijd is een element waarmee u rekening moet houden als u vervroegd wil afsluiten. Respecteer dus zoveel mogelijk de voorziene looptijd van uw termijnrekening.