Een spaarplan, de snelste weg naar uw spaardoel
U wil een reis maken, uw huis renoveren of sparen voor de studies van uw kinderen? Prima plan, maar door zomaar wat geld opzij te zetten, wordt de uitvoering ervan niet makkelijk. Uw spaardoel concretiseren en op basis daarvan een spaarplan maken, helpt u heel wat beter op weg. Maar hoe stelt u een spaarplan op? En hoe bereikt u zo sneller uw doel?
Santander Consumer Bank onderzocht in 2023 het spaargedrag van de Belgen en kwam tot enkele interessante inzichten. Maar liefst 84% van de 806 ondervraagden ziet geld als een middel om een belangrijk doel op lange termijn te behalen. De meerderheid spaart om zich voor te bereiden op onverwachte uitgaven, maar dus ook voor een welbepaald spaardoel. Goede zet, want sparen voor een spaardoel maakt sparen makkelijker. Tijd om er werk van te maken.
Uw spaardoel: waarvoor spaart u?
Waarvoor sparen mensen? Voor heel uiteenlopende spaardoelen: een droomhuis, de (klein)kinderen, hun pensioen of een nieuwe auto. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar hoe maakt u van deze dromen spaardoelen? Met een SMART-aanpak, vanaf het eerste moment. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant, Tijdgebonden. Stel dat u wil sparen voor een eigen huis. Dan zet u dat spaardoel eerst SMART op papier.
- Specifiek: maak uw spaardoel concreet
U wil over tien jaar eigenaar zijn van een (tweede) woning en schat dat u daar 320.000 euro voor nodig heeft. Om een lening te verkrijgen, heeft u een inleg nodig van 20%, wat neerkomt op 64.000 euro.
- Meetbaar: breng uw progressie in kaart
U start met sparen op een aparte spaarrekening (straks meer daarover) en bekijkt dit regelmatig.
- Acceptabel: kies voor een haalbaar spaardoel
64.000 euro op 120 maanden sparen, betekent dat u 533,33 euro per maand moet sparen. Bekijk of dit op het eerste zicht een realistisch doel is.
- Relevant: blijf achter uw doel staan
Door nu te starten met sparen, zal de aankoop van een huis over 10 jaar vlotter verlopen. Schrijf dit doel op en bekijk dit als motivatie op momenten dat u uw geld liever aan iets anders zou besteden.
- Tijdgebonden: leg uzelf een realistische deadline op
Binnen tien jaar wilt u dit bedrag bijeen gespaard hebben. Respecteer deze deadline, want van uitstel, komt afstel.
Uw spaarplan: hoe gaat u sparen?
Nu uw spaardoel helemaal duidelijk is, is het tijd voor de volgende stap: het spaarplan maken. Laat ons verdergaan met hetzelfde voorbeeld: met welk plan kan u het uiteindelijke bedrag van 64.000 euro bijeen sparen? Door het spaarplan daarvoor uit te werken, krijgt u zicht op de manieren waarop u kan sparen, en op hoeveel u de komende jaren kan en wil sparen.
- Krijg overzicht
Zet eerst uw inkomsten en uitgaven op een rijtje. Hoeveel blijft er over? Hoeveel kan u sparen? Neem er dan uw spaardoel bij. Als u binnen tien jaar 64.000 euro bij elkaar gespaard wilt hebben, moet u elke maand 533,33 euro opzijzetten, een decennium lang. Lukt dat niet? Dan kunt u uw plan omgekeerd opstellen: u bekijkt eerst hoeveel u per maand kan sparen, en rekent dan uit tegen wanneer u het uiteindelijke bedrag bij elkaar heeft gespaard. Op die manier past u uw droom aan de realiteit aan en wordt uw spaardoel haalbaar. - Kies de juiste rekening
Bent u tot een haalbaar spaarplan gekomen, voor een concreet spaardoel? Dan is het tijd om te beginnen sparen. Daarvoor opent u het best eerst een nieuwe spaarrekening, bij voorkeur bij een andere bank. Geld dat u niet meteen ziet staan, zal u minder snel impulsief uitgeven. Kies een spaarrekening die past bij uw spaardoel en -termijn. Denkt u eraan om uw spaargeld binnen het jaar terug op te nemen, dan is een spaarrekening met een hoge basisrente interessant. Spaart u op langere termijn, dan kijkt u best naar de totale rentevoet. - Zorg dat u maandelijks stort
Het geheim achter het bereiken van uw spaardoel? Consequentie. Uw hele spaarplan hangt af van uw maandelijkse storting: zorg er dus voor dat u die niet overslaat. De makkelijkste manier om dat te doen, is een automatische maandelijkse spaaropdracht instellen. Plan deze steeds bij het begin van de maand in, zo vermijdt u dat u uw spaarbedrag alsnog uitgeeft.