Afbeelding
Man op fiets aan het bankieren

De Belg en z’n spaargedrag: 5 interessante inzichten uit de Spaarbarometer 2024

Santander Consumer Bank
24/07/2024
4 minuten

 

Met de Spaarbarometer onderzoekt Santander Consumer Bank jaarlijks het spaargedrag en de investeringsgewoontes van mensen in België. Dat levert elk jaar opnieuw interessante inzichten op. In dit artikel bespreken we vijf opvallende vaststellingen uit het onderzoek van 2024.

Een jaarlijkse gewoonte is het ondertussen, onze Spaarbarometer. Voor deze derde editie voerde onderzoeksbureau DataSynergy in april 2024 een online enquête uit bij 821 Belgische respondenten tussen de 18 tot 70 jaar. Het ging om een evenwichtige mix tussen Nederlands- en Franstalige mannen en vrouwen met verschillende opleidingsniveaus. De Spaarbarometer leverde deze algemene inzichten op.

Inzicht 1: Bijna elke Belg heeft een spaarrekening

De spaarrekening is veruit het populairste spaarproduct in België. Maar liefst 94% van de Belgen heeft er minstens één. Een eigen woning (65%) en pensioensparen (57%) vervolledigen de top 3 van favoriete spaarproducten. Ruim 81% opent een spaarrekening voor zichzelf, en ongeveer 24% deelt het een spaarrekening met iemand anders. Van de 6% Belgen zonder spaarrekening geeft 77% als hoofdreden dat ze onvoldoende kunnen sparen.
Wilt u uw spaargedrag eens vergelijken met dat van de gemiddelde Belg, lees dan zeker het artikel ‘Hoeveel spaart de gemiddelde Belg?’. Daar plakken we er concrete cijfers op en bekijken we in welke mate spaargedrag verschilt naargelang geslacht, taal en leeftijd.

Inzicht 2: Sparen geeft Belgen een gevoel van veiligheid

Volgens 60% van de respondenten – 10% meer dan in 2023 – geeft sparen een gevoel van veiligheid. De Belg beschouwt sparen als een essentieel onderdeel van een goed georganiseerd huishouden. Belgen sparen om voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven en zien het als een middel om belangrijke langetermijndoelen te bereiken. 23% van de respondenten spaart voor de toekomst van hun kind. Opvallende kanttekening in vergelijking met 2023: Belgen zijn meer geneigd om risico's te nemen met hun spaargeld als er een hoger rendement mogelijk is..

Inzicht 3: De meeste Belgen hebben geen spaarplan

Uit de bevraging blijkt dat 55% van de respondenten geen spaarstrategie gebruiken. Slechts 20% spaart op regelmatige basis een vast bedrag. 63% van de ondervraagden spaart maandelijks, ofwel aan het begin van de maand (als het loon gestort wordt) ofwel op het einde van de maand (als er nog iets overblijft). Bij een loonsverhoging zet de helft van de respondenten systematisch meer geld op z’n spaarrekening. Ook als ze een groot bedrag ontvangen, stort 66% het gewoon op de spaarrekening.

Inzicht 4: Online spaarders zijn vaker tevreden over hun spaargedrag

14% van de Belgen heeft een spaarrekening bij een online bank. Dat is 5% meer dan in 2023, maar nog steeds relatief weinig gezien de voordelen van online sparen. Meer dan een vierde van de Belgen spaart bij minstens twee banken. Ongeveer 23% zegt dat sparen bij een andere bank dan hun hoofdbank efficiënter is. Dat is trouwens niet louter een gevoel, maar wetenschappelijk bewezen. Een ‘mentale afstand’ creëren met ons spaargeld zorgt ervoor dat we minder geneigd zijn om het geld af te halen.
Het is misschien ook de reden waarom spaarders bij een online bank niet alleen méér sparen, maar ook vaker tevreden zijn over hun spaargedrag. 43% is tevreden over z’n spaargedrag. Bij wie geen spaarrekening bij een online bank heeft, is dat 29%. Redenen genoeg dus om een online spaarrekening bij Santander Consumer Bank te overwegen.

Inzicht 5: Financiële kennis zorgt voor zekerheid

Twee derde van de respondenten geeft aan zich financieel onzeker te voelen. Vooral wie minder dan 100 euro per maand spaart of minder dan 10.000 euro op de spaarrekening heeft staan, voelt zich financieel onzeker. Hoe hoger de financiële kennis, hoe zekerder iemand zich voelt. In ons onderzoek scoorden Nederlandstaligen, mannen en hoogopgeleiden beter dan gemiddeld op de test over financiële geletterdheid (begrijpen hoe inflatie de koopkracht beïnvloedt, de rente op spaargeld berekenen, de relatie tussen risico en rendement begrijpen enz.) Ook opmerkelijk: respondenten die online sparen scoren beter in de test dan de anderen. Een verklaring kan zijn dat ze zelf meer op zoek gaan naar informatie , zoals online rentes vergelijken.

Alle cijfers van de Spaarbarometer 2024, zwart op wit

Heeft u de smaak te pakken en wilt u meer en gedetailleerdere cijfers, download dan zeker de volledige Spaarbarometer 2024.

 

Download de Spaarbarometer