Financiële kennis zorgt voor meer gemoedsrust
U heeft een ongeval met uw nieuwe auto. De wasmachine laat het afweten en zet alles onder water. Murphy loert altijd om de hoek. Een stevige spaarreserve zorgt voor meer financiële sereniteit. En minder kopzorgen maakt gelukkiger. Financiële zekerheid opbouwen vraagt echter ook om de nodige kennis. Hoe gaat u van start?
Financiële geletterdheid omvat een aantal zaken. PISA (Programme for International Student Assessment), in België geleid door de vakgroep onderwijskunde van UGENT, omschrijft het als een combinatie van:
- financieel besef
- gedrag
- kennis
- vaardigheden
- de juiste houding om onderbouwde beslissingen te nemen
Goede financiële kennis is dus een belangrijke bouwsteen om aan uw financiële gezondheid te werken. En dat heeft op zijn beurt een positieve invloed op uw mentaal en fysieke welzijn. Volgens de Spaarbarometer van Santander Consumer Bank geeft sparen ruim 60% van de respondenten een veiliger gevoel.
Lage spaarreserve zorgt voor kopzorgen
Uit de Spaarbarometer bleek dat twee derde van de Belgen met een slechte financiële kennis in 2024 minder dan 100 euro per maand spaart. Belgen met weinig financiële zekerheid hebben ook minder dan 10.000 euro op de spaarrekening staan (57%). En een lage spaarreserve doet meer piekeren.
Onderzoek van Febelfin wees uit dat jongeren tussen 15 en 30 jaar wakker liggen van geld. Gebrek aan kennis is daarbij de belangrijkste boosdoener. Lenen, verzekeren, pensioensparen en belastingen. Daarover weten jongeren weinig. Bovendien is slechts 42% goed op de hoogte van de eigen financiën. Dat leidt tot een vicieuze cirkel. Wie weinig kennis heeft van de eigen financiële situatie, houdt zich vaak minder graag bezig met geldzaken en ondervindt daardoor meer geldproblemen.
Maak werk van je financiële kennis én zekerheid
Uit de Spaarbarometer blijkt dat respondenten met een bredere financiële kennis genieten van meer financiële zekerheid omdat ze bewust meer sparen. Ongeveer 40% van de bevraagden spaart 500 euro per maand en 27% zet maandelijks 250 euro op de spaarrekening. Ongeveer 35% spaart zo een bedrag tussen de 10.000 en 55.000 euro samen. Voor 13% ligt dat bedrag zelfs tussen de 55.000 en 100.000 euro . Dat is een flink spaarbedrag. Ook met een lager inkomen is het belangrijk om een goede financiële kennis te hebben om uw geld op de best mogelijke manier te beheren.
Hoe sparen financieel geletterde mensen en hoe bouwen ze een stevige spaarreserve op? Een aantal inzichten:
1. Vergelijk meer en denk aan de online prijsbrekers
Respondenten met een online spaarrekening (82%) scoren hoger dan offline spaarders op het vlak van financiële geletterdheid. Spaarders bij een online bank (43%) zijn bovendien tevredener over hun spaargedrag. Een mogelijke verklaring schuilt in het feit dat respondenten met een hogere financiële kennis ook vaker rentevoeten van verschillende banken vergelijken. Zo komen ze sneller bij de online uitdagers met een aantrekkelijke interest terecht.
2. Vergroot je financiële kennis
Belgen winnen te weinig financieel advies in. De spaarbarometer toonde vooral aan dat vrouwen, 35-44-jarigen en de laagste sociale groepen minder vaak om financieel advies vragen dat hun spaargedrag mogelijk verbetert. Dat hangt vaak samen met een laag spaarkapitaal. De groep tussen 35 en 44 jaar is bijvoorbeeld volop bezig met het verwerven van een eigen woning en heeft daardoor een kleine spaarbuffer. Minder financiële ruimte betekent ook minder nood aan advies rond sparen.
Toch is het net dan belangrijk om ook met weinig financiële middelen oplossingen en methodes te zoeken om de spaarreserve aan te vullen. Een eerste aanspreekpunt? Uw bank. Maar gebruik ook andere kanalen. Blogs, podcasts, sociale mediakanalen en websites zoals ‘Mijn geld en ik’ of Wikifin maken financiële concepten toegankelijk en begrijpelijk.
3. Stippel een financiële strategie uit en spaar systematisch
Ongeveer 45% van de bevraagden van de Spaarbarometer gebruikt een spaarstrategie. En 20% spaart op regelmatige basis een vast bedrag. Het zijn goede uitgangspunten om u beter te wapenen tegen financiële tegenslagen:
- Optimaliseer uitgaven.
- Leg een budget vast dat bepaalt hoeveel u tegen wanneer wil sparen.
- Leg maandelijks een vast bedrag opzij. Vergeetachtig? Maak een automatische betalingsopdracht aan.
- Spaar bij voorkeur aan het begin van de maand. Dan staat meestal uw loon op de rekening en komt u niet in de verleiding het geld aan iets anders uit te geven.
Haal geldzaken uit de taboesfeer
Een beter begrip van financiële concepten helpt om verstandige keuzes over geld te maken, zich te wapenen tegen tegenslagen en zorgt voor meer financiële sereniteit. Er bestaat heel wat informatie voor wie zijn financiële kennis wil bijspijkeren. Zoek het niet te ver. Praat erover en stel vragen.
Download de Spaarbarometer 2024