Sparen als student: 10 nuttige tips voor een goedkoper studentenleven
Studeren betekent voor de meeste studenten ook zorgvuldig budgetteren. Door de schaarste op de huurmarkt zijn Vlaamse studentenkoten de laatste drie jaar gemiddeld tot 15% duurder geworden. Bovendien brengt het studentenleven quasi onvermijdelijk een lange lijst uitgaven met zich mee: boeken, elektronica, verplaatsingskosten, eten en drinken … Wie de juiste trucjes kent, kan echter honderden euro’s besparen. Hoe pak je het aan?
1. Ga op zoek naar kortingen
Studenten krijgen vaak korting op laptops en ander studiemateriaal. Ook restaurants geven dikwijls een studentenkorting als u ernaar vraagt. Hou reclamefolders in de gaten voor de beste deals. Zelfs in de supermarkt kan je je slag slaan: fruit en groenten worden vlak voor sluitingstijd vaak afgeprijsd, en verse producten die binnen afzienbare tijd vervallen, zijn vaak tot 30% goedkoper en nog perfect eetbaar.
2. Tweedehands is hip
Een kot inrichten of een outfit voor een feestje? Ga eens snuisteren in tweedehandswinkels of op tweedehandssites als Vinted of Marktplaats. Je vindt er heel wat originele spullen aan een interessante prijs. Boeken kan je vaak overkopen van oudere studenten. Controleer wel even op voorhand of de inhoud nog up-to-date is.
3. Wat je zelf doet, doe je beter
Geen tijd om thuis te eten? Maak zelf een slaatje of een lunchpakket om mee te nemen. Vul een drinkfles met water of een thermos met soep of koffie. Broodjes en meeneemkoffies nemen vaak een veel grotere hap uit je budget dan je beseft.
4. Neem een bijbaantje
Een dag of enkele avonden per week met een studentencontract werken, zorgt al snel voor een mooi inkomen. Een studentenjob zorgt ook dat je al wat werkervaring hebt, wat mooi staat op je CV, en dat je eventueel al een netwerk opbouwt, wat handig kan zijn voor je latere professionele carrière.
5. Huur op een strategische locatie
Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder een studentenkot. Vaak is het financieel interessanter om aan de rand van een studentenstad een kamer of studio te huren en van daaruit naar het centrum te fietsen.
6. Samen is leuker én goedkoper
Als student kan het interessant zijn om bepaalde aankopen of uitgaven samen met vrienden te doen. Zo kan samen een huis huren een pak voordeliger zijn dan allemaal apart een kot te betalen. Samen koken is niet alleen gezellig, je kan er ook heel wat mee besparen.
7. Voordelig sporten en genieten
Zin in een feestje? Studentenclubs organiseren leuke activiteiten met goedkope drankjes en hapjes – soms zelfs helemaal gratis! Sporten kan dan weer vrij goedkoop op de faciliteiten van je universiteit of hogeschool.
8. Bespaar op je looks
Nieuwe coupe nodig? Laat je haar knippen door een student van de kappersschool. Zo krijg je een professionele kappersbeurt voor een fractie van de prijs. Een gaatje in je kleren? Laat het herstellen of ga zelf aan de slag met naald en draad.
9. Ga op bezoek bij familie
Spring regelmatig binnen bij je ouders of grootouders. Ze zullen je met plezier verwennen met een heerlijke maaltijd. En de overschotjes krijg je vast nog mee ook!
10. Plan budgetreizen
Iedereen heeft nood aan ontspanning en vakantie. Maar hou ook tijdens de zomer je budget in de gaten. Denk goed na welk budget je aan welk festival wil uitgeven en gebruik apps als Vakantieveilingen om voordelige reizen en activiteiten te plannen. Goedkoop overnachten kan dan weer op campings, in hostels of via Couchsurfing of AirBnB.
Een concreet spaarplan op maat van de student
Ben je aan de slag gegaan met bovenstaande tips en kon je hier en daar al wat besparen? Dan is het tijd om aan een spaarplan te denken!
- Maak een overzicht van je vaste kosten
Om te weten hoeveel je kan sparen, is het belangrijk om een overzicht van je uitgaven te hebben. Met apps als “Mijn uitgaven” kan je exact bijhouden wat je uitgeeft. Voorzie buiten de dagelijkse kosten voor eten, drinken en ontspanning, ook een weekbudget voor extra kosten als vervoer, kledij en zo meer. - Open een gratis spaarrekening
Sparen doe je best op een aparte spaarrekening. Kijk niet alleen naar het aanbod van je vertrouwde bank, online vind je ook heel wat spaarrekeningen met andere rentevoeten en voorwaarden. Hou bij je keuze wel rekening met je spaardoel. Sommige rekeningen brengen op korte termijn meer op, terwijl andere formules op langere termijn een hoger rendement geven. - Zet elke maand geld opzij
Op basis van je uitgaven bepaal je welk bedrag je maandelijks kan opzij zetten. Stort dat bedrag best aan het begin van de maand. Zo kom je niet snel in verleiding om dat geld in een impulsieve bui alsnog uit te geven.
Klaar om te beginnen sparen? Ontdek de gratis spaarrekeningen van Santander Consumer Bank!