
Sparen in 2025: de impact van rentedalingen en het regeerakkoord op uw spaargeld
Nu de eerste rentedalingen van 2025 en het nieuwe federale regeerakkoord een feit zijn, vraagt u zich waarschijnlijk af: wat betekent dat allemaal voor mij, als spaarder? Hoe spaar ik het best in 2025? Zijn er nóg renteverlagingen op komst, en waarom? Word ik voortaan meer belast op mijn spaargeld? En zijn er eventueel interessantere spaaropties dan een spaarrekening?
Op 5 februari en 6 maart 2025 verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente. De depositorente – de rente waartegen banken geld kortlopend bij de centrale bank in bewaring kunnen geven – zakte tot 2,50 procent. De ECB maakt op die manier lenen aantrekkelijker voor consumenten en voor bedrijven. Zo hoopt de ECB de Europese economie een zetje te geven. Dat is nodig, want de Europese economische groei staat op een laag pitje en verbetering is niet meteen in zicht.
Tegenvallende Europese economische vooruitzichten
Europa bevindt zich in een moeilijke situatie. De economische groei ligt laag, de energieprijzen hoog. De inflatie lijkt min of meer onder controle richting de doelstelling van 2%. Maar de economische vooruitzichten zijn weinig rooskleurig. De nieuwe Amerikaanse invoerheffingen op goederen uit China kunnen leiden tot de dumping van Chinese producten op de Europese markten, en dus nog meer concurrentienadeel voor Europese bedrijven. Daarnaast is de kans groot dat er ook voor de Europese Unie hoge importtarieven aankomen, al hoopt Europa nog op een deal met de Verenigde Staten.
Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank
Het hoofddoel van de ECB is prijsstabiliteit te handhaven. Een inflatie van ongeveer 2% per jaar wordt als gezond en stabiel beschouwd. Neemt de inflatie toe, dan verhogen centrale banken de rente om de economie af te koelen. Een renteverlaging is zoals gezegd bedoeld om de economische groei aan te wakkeren. Meer info vindt u in het artikel ‘De rente stijgt, de rente daalt: hoe werkt dat?’.
Voorspellingen doen over de evolutie van de Europese rente in 2025 is moeilijk door de grote geopolitieke onzekerheid, de internationale spanningen en de protectionistische koers van de Verenigde Staten. Luis de Guindos, vicepresident van de ECB, lichtte onlangs wel een tip van de sluier op. Hij hintte op een verdere geleidelijke verlaging van de ECB-rente, maar zonder zich over een precieze timing uit te spreken.
De impact van het nieuwe regeerakkoord
Sparen is nog steeds fiscaal voordelig in België. Op een gereglementeerde spaarrekening betaalt u geen belasting op de eerste 1050 euro intrest per persoon. Voor gehuwde of wettelijk samenwonende koppels geldt een vrijstelling tot 2100 euro. Liggen uw intresten hoger, dan betaalt u 15% roerende voorheffing op het surplus. Ter vergelijking: het tarief voor andere roerende inkomsten, zoals die uit termijnrekeningen of beleggingen, bedraagt 30%.
Gaat de nieuwe regering het fiscale voordeel van gereglementeerde spaarrekeningen – dat al zeer lang onder vuur ligt van Europa – herzien en alle vormen van roerende inkomsten fiscaal gelijkstellen? Tot op heden is er daar nog geen uitsluitsel over. Wat in ieder geval níet verandert, is de bescherming door het depositogarantiestelsel . Spaargeld op gereglementeerde spaarrekeningen en termijnrekeningen blijft beschermd tot 100.000 euro per bank en per persoon.
Concreet: wat doet u het best met uw spaargeld?
In tijden van onzekerheid hebben mensen de neiging om meer te sparen. Sparen is dan wel veilig en fiscaal gunstig, dalende rentes betekenen ook dat spaargeld minder opbrengt. Als spaarder kunt u de impact van rentedalingen minimaliseren door te kiezen voor spaarformules met een (gedeeltelijk) vaste rente:
- Gereglementeerde spaarrekening met getrouwheidspremie
De basisrente van banken volgt de rente van de ECB en kan dus snel wijzigen. Maar de getrouwheidspremie ligt vast voor een periode van twaalf maanden en kan pas daarna wijzigen.
Ontdek onze spaarrekeningen - Termijnrekening
Een termijnrekening is een spaarrekening waarbij u geld voor een bepaalde periode vastzet in ruil voor een vaste rente. Kiest u bijvoorbeeld voor een termijnrekening met een looptijd van twee jaar, dan bent u twee jaar lang beschermd tegen eventuele rentedalingen.
Ontdek onze termijnrekeningen