Afbeelding
Beurscrash

Wat betekent een beurscrash voor uw spaargeld?

Santander Consumer Bank
08/10/2024
4 minuten

 

In augustus ging de beurs zwaar in het rood, om daarna geleidelijk te herstellen. Welk effect heeft dat op uw spaargeld? En welke financiële basiskennis moet u hebben om zo’n gebeurtenis correct in te schatten?

Op vijf augustus kleurde de aandelenmarkt dieprood: het gevolg van een samenspel tussen diverse factoren. Een tegenvallend Amerikaans arbeidsrapport en een renteverhoging door de Japanse centrale bank deden beleggers panikeren. Ze vreesden dat de economie een recessie tegemoet ging en dat de Amerikaanse centrale bank te lang had gewacht met het verlagen van de rente.

Vooral de technologiesector deelde in de klappen. De hype rond artificiële intelligentie (AI) stuwde de aandelen van AI-bedrijven eerst sterk omhoog. Maar daardoor ontstond de vrees voor een AI-bubbel. Beleggers betwijfelden of de nieuwe technologie de hooggespannen verwachtingen wel zou waarmaken. Het slechte economische nieuws deed hen wegvluchten uit die aandelen. Ze zochten veiligere beleggingen op, zoals Amerikaanse staatsobligaties.

Beleggers zetten de voorbije tijd massaal in op AI-gerelateerde aandelen, wat op de duur erg speculatieve proporties aannam. Ze gingen ervan uit dat de nieuwe technologie een enorme impact zou hebben op de economie en samenleving. De koersen van de aandelen stegen heel snel, ook al was de economische impact van de technologie nog verre van zeker. Speculanten bleven echter inzetten op een verdere stijging van de koersen. Die waren op dat moment echter meer gebaseerd op hoop en verwachtingen, dan op economische data.

Een echte crisis? Of vooral speculatie?

Het is belangrijk om te begrijpen dat de dip in de beurscijfers vooral het gevolg was van speculatie. Speculanten letten op trends, geruchten en economisch nieuws. Op basis daarvan proberen ze voorspellingen te doen en op korte termijn geld te verdienen. Ze gaan daarbij uit van veronderstellingen, emoties en sentiment. Beleggers gedragen zich helemaal anders. Ze mikken op de lange termijn en baseren zich op concrete data en analyses van de economische omstandigheden.

Enkele tegenvallende economische cijfers leidden daarop tot paniek. De cijfers haalden veel speculanten uit hun dromen over eeuwig stijgende koersen en deden beleggers beseffen dat de AI-gekte te sterk was opgelopen. De beleggers begonnen hun AI-aandelen massaal van de hand te doen. Naarmate de paniek toenam, begonnen ze ook andere aandelen te verkopen. Dat zorgde voor nog meer paniek, met nog meer verkoop en dieprode beurscijfers als gevolg.

De veiligheid van een spaarrekening

Zoals de gebeurtenissen van augustus aantoonden, kunnen beleggingen in aandelen en beleggingsfondsen behoorlijk schommelen. Ze zijn onzeker op het vlak van rendement. De recente beursdaling toonde nog eens aan dat beleggen niet zonder risico is. Specialisten raden daarom aan om een financiële strategie uit te tekenen. U verdeelt daarbij uw vermogen over verschillende instrumenten met een verschillende horizon, afgestemd op uw behoeften en uw risicoprofiel.

Door uw geld over verschillende potjes te spreiden, neemt het risico af wanneer er ergens iets misgaat. Diversificatie is hier het sleutelwoord. Door naast te beleggen ook te sparen, spreidt u uw risico’s en kan u beter en veiliger uw financiële doelen bereiken. Naast een luik waarbij u voor rendement kiest, maar mogelijk met meer risico – zoals een belegging in aandelen – heeft u dan ook een luik dat op zekerheid is gericht. Een spaarrekening, bijvoorbeeld, kan zo het stabiele, veilige deel van uw vermogen vormen. Een spaarreserve op een spaarrekening houdt u achter de hand voor onverwachte kosten en uitgaven. Uw spaargeld is er veilig – en tegelijk onmiddellijk beschikbaar.

Anders gezegd: een spaarrekening zorgt voor gemoedsrust. Maar hoe groot moet uw spaarreserve dan zijn? Financiële experten hanteren vaak volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon. Met andere woorden: als u netto 2.000 euro per maand verdient, bedraagt een gezonde reserve 6.000 tot 12.000 euro. Natuurlijk dient u hier best rekening te houden met uw eigen specifieke omstandigheden en voorkeuren.

Wat betekent een beurscrash voor uw spaargeld?

De beurscrash van augustus heeft geen directe gevolgen voor uw spaargeld. Dat blijft veilig beschikbaar op uw spaarrekening. Het toont aan hoe uw spaarrekening een belangrijke schuilplaats vormt in woelige beurstijden. Het ging hier namelijk om een speculatieve crash, niet om een crash die voortkomt uit economische omstandigheden. De economie komt dus niet in de problemen, waardoor er geen gevolg is voor uw spaargeld.

Indirect kan de crash wel een gevolg hebben. Als het gewoel zou aanhouden, of de economie begint te vertragen, zullen de centrale banken geneigd zijn in te grijpen. De kans bestaat dan dat ze de rente zullen verlagen. Een lagere rente maakt aandelen weer interessanter voor wie toch wat rendement wil bekomen. Bovendien kan het de economie helpen aantrekken omdat een lagere rente lenen goedkoper maakt. Daardoor zullen bedrijven meer kunnen lenen en investeren. Spaarders krijgen dan helaas een lagere vergoeding op hun spaarrekening.

Spreid uw spaargeld

Als spaarder kan u ook een deel van uw geld op een termijnrekening plaatsen. De interest is er gegarandeerd gedurende een bepaalde looptijd. Dus zelfs als de rente daalt, heeft dat geen effect op de opbrengst van uw termijnrekening. Door ook een deel van uw geld op een termijnrekening te plaatsen, kan u dus het effect van een rentedaling deels opvangen.

Sparen bij Santander Consumer Bank

In een evenwichtige portefeuille hebben zowel beleggen als sparen hun plaats. Waar beleggingen meestal voor meer rendement (en risico) zullen zorgen, biedt sparen zekerheid en stabiliteit. Bij Santander Consumer Bank helpen we u graag met dat laatste. Bij ons vindt u zowel spaar- als termijnrekeningen om uw spaargeld op een veilige manier te laten groeien.

Ontdek onze spaaroplossingen