Het Green, Social & Sustainability Funding Global Framework
Het Green, Social & Sustainability Funding Global Framework van Santander Group schept een duidelijk kader voor duurzame investeringen. Zo kunnen we op een transparante manier tegemoet komen aan de verwachtingen van onze klanten. Het framework is gebaseerd op de vier Green Bond Principles van de International Capital Markets Association (ICMA).
Maak kennis met het framework
Principe 1
Het correct gebruik van de ontvangen bedragen
De bedragen op de Vision Green-termijnrekeningen worden enkel toegekend aan groene projecten die voldoen aan de subsidiabiliteitcriteria van het framework. Projecten kunnen variëren van hernieuwbare energie tot duurzaam waterbeheer en moeten bijdragen aan zaken als energiebesparing, vervuilingsbestrijding, en de bescherming van natuurlijke bronnen en biodiversiteit. Momenteel worden de opgehaalde bedragen van de Vision Green-termijnrekeningen aangewend voor de financiering van elektrische wagens in Noorwegen. Zo draagt u bij aan een meer duurzame mobiliteit.
Principe 2
Verantwoorde beoordeling en selectie van de projecten
De evaluatie en selectie van de groene projecten ligt in de handen van twee instanties.
1. De Stuurgroep Lokale Duurzaamheidsfinanciering bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen en komt elke drie maanden samen. Die groep heeft de taak om geschikte projecten te vinden en te evalueren, het geld te beheren en hierover te rapporteren.
2. Een hogere commissie, de Stuurgroep Globale Duurzaamheidsfinanciering, houdt toezicht over het algemene raamwerk, inclusief de uitgifte van duurzaamheidsfinanciering en hoe alles wordt bestuurd en gerapporteerd. Hierin zetelen hoge functionarissen van verschillende afdelingen. Deze groep komt ook elk kwartaal samen, of zo vaak als de voorzitter beslist.
Principe 3
Beheer van de financiële middelen
De Stuurgroep Lokale Duurzaamheidsfinanciering zorgt voor het beheer van de toegewezen middelen aan duurzame projecten. Wanneer de gelden niet onmiddelijk gebruikt kunnen worden, worden ze bewaard volgens het beleid van de uitgever, waarbij erop wordt toegezien dat ze niet geïnvesteerd worden in activiteiten die niet aan de criteria voldoen. Als een project niet langer aan de eisen voldoet, dan zal die groep zorgen voor een alternatief, bij voorkeur binnen een jaar na de vaststelling van de verandering. Er is geen directe financiële koppeling tussen de groene investeringen en de terugbetalingen aan investeerders. Dat betekent dat de terugbetaling van het hoofdbedrag en de rente aan investeerders niet afhankelijk is van hoe goed de duurzame projecten presteren of hoe goed Santander Group zijn milieudoelstellingen haalt. Investeerders hebben geen speciale rechten of voorrang op de duurzame activa waarin wordt geïnvesteerd.
Allocatie bij Vision Green:
Op het moment van intekening op een Vision Green-termijnrekening worden de opbrengsten toegewezen aan de bestaande pool van kredieten voor elektrische voertuigen in Noorwegen. Vanaf elk volgend kwartaal en tot op het ogenblik dat de duurzame deposito's vervallen ( zoals vereist door het framework van Santander Group), zal de lokale SCF-stuurgroep de pool controleren om ervoor te zorgen dat deze voldoende activa heeft. De in aanmerking komende reserve wordt voortdurend bijgewerkt door vervallen kredieten te schrappen en aan te vullen met nieuwe in aanmerking komende kredieten voor nieuwe elektrische voertuigen.
Principe 4
Transparante rapportering
Elk jaar moeten de betrokken instanties de verslagen over de verdeling van de middelen en de verwachte impact van hun duurzame financiële instrumenten publiceren en door een onafhankelijke expert laten nakijken.
1. Het allocatierapport geeft een samenvatting van de projecten die financiering ontvangen hebben, details over het nog niet toegewezen geld en informatie over wat nieuw en hernieuwde financieringen.
2. Het impactrapport bevat een beschrijving van de gefinancierde projecten, belangrijke indicatoren die de impact meten en uitleg over de gebruikte methoden om deze impact te bepalen.
Audit en rapportering bij Vision Green. De allocatie-audit en impact-audit van Vision Green werd uitgevoerd door Multiconsult. Aangezien de intekenbedragen van Vision Green in Noorwegen geïnvesteerd worden, is er geen impact in België. Het impactrapport vermeldt dan ook enkel de impact in Noorwegen.
Download het allocatierapport > Download het impact rapport >
Evaluatie door Sustainalytics
Het Green, Social & Sustainability Funding Global Framework van Santander Group werd geëvalueerd door Sustainalytics, een onafhankelijk analyse-,onderzoeks-en ratingbureau dat beleggers en bedrijven adviseert op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur.
Volgens de analyse van Sustainability voldoet ons Framework aan volgende vrijwillige richtlijnen: