Afbeelding
Waarom kiezen voor een termijnrekening

Intekenen op een termijnrekening? Een verstandige zet!

sparen, termijnrekening, vision fix, staatsbon
11/12/2023
2 minuten

Meer dan 300 miljard. Zoveel staat er op de Belgische spaarrekeningen. Belgen zijn flinke spaarders, maar daar stopt de financiële kennis van veel landgenoten. Zo blijkt uit een onderzoek van bankenfederatie Febelfin uit 2022 dat 63% van de respondenten aangeeft onvoldoende of zelfs helemaal niets af te weten van beleggen of beleggingsproducten. De staatsbon die de regering in de zomer van 2023 uitschreef, was voor veel Belgen dan ook het signaal om zich beter te informeren en te bekijken hoe hun spaargeld beter kan renderen.

Voor veel landgenoten bleek de staatsbon een interessante en veilige belegging, wat leidde tot een ongezien succes. Naast de staatsbon kwam nog een ander beleggingsproduct in de spotlights te staan: de termijnrekening. Net zoals bij een staatsbon is een termijnrekening vooral interessant voor spaargeld dat u gedurende een langere periode kan missen. Op een termijnrekening wordt uw spaargeld gedurende een vooraf bepaalde termijn geblokkeerd, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. De rentevoet die bij de opening van een termijnrekening wordt vastgesteld, blijft constant tot de eindvervaldag. Na het verstrijken van de termijn kunt u als spaarder weer vrij beschikken over het gestorte bedrag en de uitbetaalde intrest.

Uw brein houdt niet van sparen

Spaargeld voor een langere termijn vastzetten, is niet voor iedereen even eenvoudig. Enerzijds is er de inflatie die het leven duurder maakt en mensen soms dwingt om hun spaargeld aan te spreken. Ook de onzekerheid over het feit of een spaarrekening wel voldoende zal opbrengen, speelt hierin een rol. Anderzijds is er ook de psychologie die achter sparen schuilgaat.

  • Ons brein lijkt niet gemaakt om te sparen. We zijn vaker geneigd om te kiezen voor een onmiddellijke beloning – via allerlei kleine uitgaven voor bijvoorbeeld winkelen of ontspanning – dan voor langetermijndoelen op financieel vlak. We geven dus liever geld uit aan dingen die ons direct plezier geven, dan datzelfde geld op lange termijn beter te laten renderen.
  • Vaak kampen mensen met uitstelgedrag als het om sparen gaat. We denken dat we later wel zullen sparen, als de omstandigheden beter zijn, maar stellen dit moment steeds opnieuw uit.
  • Ook onze emotionele band met geld is een factor om rekening mee te houden: geld kan emoties oproepen, zoals angst, stress en zelfs schuldgevoel, maar kan ook troost bieden. Dit kan leiden tot irrationeel financieel gedrag, zoals geld uitgeven om moeilijke momenten te verlichten.

Waarom een termijnrekening een slimme zet is

Een termijnrekening is de ideale oplossing om deze en andere psychologische en mentale barrières te doorbreken, zeker voor wie een spaardoel op de lange termijn wil bereiken. Zo zorgt de vaste rentevoet ervoor dat u als spaarder controle hebt over uw spaargeld. U weet van tevoren hoeveel rente u zal ontvangen na de looptijd van uw rekening. Die kennis kan helpen om de onzekerheid rond spaaropbrengsten te verminderen. Omdat u uw geld op een termijnrekening gedurende een bepaalde periode vastzet, is het daarnaast niet mogelijk om impulsieve of emotionele aankopen te doen. Dit helpt u om te focussen op uw financiële langetermijndoelen, waarbij tegelijk de verleiding om uw spaargeld uit te geven, afneemt. Sta er wel voldoende bij stil dat een termijnrekening vroegtijdig stopzetten, slechts in specifieke gevallen mogelijk is en er hieraan kosten verbonden zijn. Voor spaargeld dat u niet meteen nodig heeft, is een termijnrekening een ideale oplossing. Termijnrekeningen bieden stabiliteit, voorspelbaarheid en zijn een manier om uzelf te beschermen tegen impulsieve uitgaven. Voor spaardoelen op lange termijn kan een termijnrekening een waardevol instrument zijn om financiële discipline te ontwikkelen en financiële doelen te bereiken.

Meer weten?

Klaar om uw spaargeld beter te laten renderen? Ontdek de termijnrekeningen van Santander Consumer Bank.