Verbouwen én sparen: hoe pakt u dat concreet aan?
Sinds de eerste lockdown is onze woning belangrijker dan ooit geworden. Het is de plaats waar we, naast wonen, ook werken en een deel van onze vakanties doorbrengen. Geen wonder dat er momenteel heel wat verbouwd wordt om bestaande huizen en appartementen aan onze nieuwe noden aan te passen. Maar verbouwen, hoe pakt u dat best financieel aan? We spraken erover met Nathalie en Frédéric, die onlangs naar hun gerenoveerde woning verhuisden.
Na een lange en weinig succesvolle zoektocht naar een betaalbare instapklare woning, besloten Nathalie en Frédéric het over een andere boeg te gooien. Ze zochten en vonden een oud huis, en verbouwden het tot een moderne stadswoning. Hoe pakten ze dat aan?
Hoe verliep jullie zoektocht naar een huis?
Nathalie: “Zeker niet van een leien dakje! We waren al even op zoek naar een instapklaar huis met een tuin in het stadscentrum, maar dat bleek echt onbetaalbaar. Tijdens meerdere gesprekken met de bank, werd het steeds duidelijker dat we het anders zouden moeten aanpakken.”
Frédéric: “We beslisten om niet langer op zoek te gaan naar een modern afgewerkte woning, maar om te kijken naar huizen die gerenoveerd moesten worden. Door te kiezen voor een verbouwproject hoopten we aanzienlijk te kunnen besparen, maar de voorbije maanden bleek ook die markt overbevraagd. Gelukkig hielden we vol en konden we dit huis kopen aan een aanvaardbare prijs.”
Na de aankoop zijn jullie vrij snel beginnen renoveren. Hoe is dat verlopen?
Frédéric: “In eerste instantie wel vlot. Voor de afbraak konden we rekenen op de hulp van familie en vrienden, wat ons heel wat tijd en geld bespaarde. Op het moment dat we met aannemers begonnen te werken, merkten we al snel dat de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne een serieuze impact hebben op de beschikbaarheid van bouwmaterialen. Leveringen zijn onzeker geworden, waardoor de prijzen de hoogte in gingen. Heel wat aannemers stonden zelfs wat weigerachtig tegenover het opmaken van de offertes, net omdat de prijzen zo instabiel zijn.”
Nathalie: “Onze architect heeft de verbouwkosten vrij goed ingeschat. Hij gaf ons ook de raad om rekening te houden met onvoorziene kosten, die vaak 10 à 15 % van de totale kost bedragen. We hadden op voorhand een spaarpotje aangelegd, waar we konden op terugvallen als de factuur van een aannemer hoger dan verwacht bleek. Via onze architect kwamen we ook te weten dat we voor heel wat renovaties en energiebesparende ingrepen subsidies konden aanvragen. Dat maakte echt wel een groot verschil. Daarnaast hielden we ook alle acties in de zelfbouwmarkten goed in de gaten. Zo konden we ons isolatiemateriaal echt aan prikje kopen.”
Hoe hebben jullie de aankoop en de verbouwing financieel aangepakt?
Nathalie: “We wisten dat we voor de aankoop van ons huis maar 80 % van de aankoopprijs konden lenen en hadden op voorhand al flink gespaard. Dat kwam goed van pas, aangezien de totale kosten voor de aankoop en de renovatie toch wel flink opliepen.”
Frédéric: “Ik vond het ook wel belangrijk om tijdens de renovaties onze spaarbuffer verder op te bouwen. Zo komen we niet in de problemen als de auto het plots begeeft en zijn we voorbereid als straks de jaarafrekening van onze energieleverancier in de bus valt.. Door te blijven sparen is er voorlopig geen budget meer om de tuin te laten aanleggen door een professional, maar we kiezen momenteel liever voor wat zekerheid.”
Jullie hielden het kostenplaatje goed in de gaten tijdens de renovatie. Welke tips hebben jullie voor andere verbouwers?
Frédéric: “Ik denk dat het verstandig is om eerst te investeren in oplossingen die je helpen geld te besparen op je energiekosten: zonnepanelen, een warmtepomp, extra isolatie … Die investeringen maken je huis niet meteen mooier, maar je haalt er vanaf de eerste dag financieel voordeel uit. Zo betalen de investeringen zichzelf terug na een aantal jaar, zeker als je ook nog kan genieten van bepaalde subsidies. Daarnaast kan je ook flink wat besparen door zaken zelf te doen. Ook al ben je geen handige harry, er zijn heel wat dingen die je met de hulp van familie en vrienden zelf kan aanpakken.”
Nathalie: “Nieuw klusmateriaal kopen is vaak ook niet nodig. Mijn vader had nog een cementmolen staan, we konden de schuurmachine van mijn schoonbroer lenen en in de kelder van mijn zus stond heel wat verf die nog perfect bruikbaar was. Wij hebben onze renovatie in verschillende fases opgesplitst. We kunnen nu in ons huis wonen, maar de inrichting is nu vrij basic. Voorlopig zijn we perfect gelukkig met onze tweedehandszetel en eettafel uit de kringloopwinkel.”
Ook een spaarpotje aanleggen om een huis te kopen, bouwen of verbouwen? Ontdek onze spaaroplossingen!